Deze week schoot ik verschillende keren in de verwonderingmodus. Fraude bij een grote verzekeraar, aanbestedingen die niet volgens de afgesproken regels verlopen, handelen met voorkennis en fraude bij de aanbesteding van een pretpark die geleid hebben tot een faillissement . De online en offline nieuws media staan er bol van.
Het lijkt er op dat fraude in het bedrijfsleven meer voorkomt dan in het verleden. Misschien is het wel dat doordat internet, social media enzovoort de wereld zoveel kleiner heeft gemaakt, dat het minste of geringste via “breaking news” een alert op je mobiele telefoon wordt en aandacht vraagt en krijgt.
Wat is nu de aanleiding voor al deze frauduleuze handelingen? Is dat puur en alleen hebzucht? Gaat het economisch zo slecht dat we collectief met onze rug tegen de muur staan en kunnen we ons alleen nog maar redden door oneerlijkheid, list en bedrog? Of is het de kick om slimmer te zijn dan de anderen?
Je vraagt je toch af waar we de afslag gemist hebben. Het was (en wat mij betreft is) toch heel gewoon dat je respect hebt voor de eigendommen van een ander en dus ook voor zijn/haar bezit en geld.
En natuurlijk mag je in het zaken op het scherpst van de snede handelen, natuurlijk probeert eenieder maximaal zijn belangen te beschermen, maar willens en wetens frauduleus handelen….. Ik blijf me verwonderen.
Het begrip ethiek zou m.i. in alle lagen van de organisatie een rol moeten spelen. Bij de kassa bij de grootgrutter, bij de directie van een grote verzekeraar en bij de medewerker van de afdeling service van een technische dienstverlener.
Hoe krijgen we onze maatschappij wat dat betreft weer op de rails? Gaat dat langs de weg van interne controle, pasjes, regeltjes, verboden en boetes? O f moeten we wellicht ook aan een andere aanpak denken?
Dat begint m.i. al bij onze jeugd. En om die te helpen moeten wij het goede voorbeeld geven.
Wie laat zijn kinderen zien dat het beter is om het teveel gekregen wisselgeld bij de kassa terug te geven, i.p.v. de caissière achteraf voor dom en onoplettend uit te maken en het geld in eigen zak te steken?
Wie bespreekt aan de etenstafel met zijn kinderen hoe onacceptabel het is dat er mensen zijn die iets weten dat anderen (nog) niet weten en daarmee heel veel geld verdienen door in te spelen op de gebeurtenissen die gaan komen als de wetenschap openbaar wordt?
Lessen in ethisch handelen op school, is dat een oplossing? Of moeten we de speelruimte verder smaller maken, meer regels, meer bases akkoorden, meer controle en meer repressie?
Ik las deze week dat de accountants het werk niet aangesleept kunnen krijgen en dat de vacatures in die branche toenemen. Zijn we al begonnen om accountants in te huren om de ingehuurde accountant te controleren?