Nieuws

23 jul 2015

De Balans, wat moet ik daar mee?

Binnen het MBK is het meer en meer een ingesleten feit dat de administratie maandelijks wordt afgesloten en er een maandrapportage wordt opgesteld. Wat omvat nu deze maandrapportage.

Wel in veel gevallen niets meer dan een Winst en Verlies rekening. Vaak in de maand en t/m de maand, soms nog vergeleken met het vorige jaar en als het goed is, ook vergeleken met een budget.

Maar hoe zit het dan met de balans? En waarom maken we die niet maandelijks?

Laten we eerst eens bezien wat een balans nu precies is: Het is een staat van al onze bezittingen en al onze schulden op balans datum. Niets meer en niets minder.

Waarom is dit overzicht dan zo interessant?  Welnu, als we al onze bezittingen en al onze schulden goed in beeld hebben, dan zegt dat iets over de financiële gezondheid van onze onderneming.

Niet alleen toont het hoeveel geld er op de bank staat, maar ook hoeveel er nog binnen gaat komen van klanten die nog moeten betalen. Net zo vinden we er op terug hoeveel geld wij nog aan onze leveranciers, personeel, belastingdienst etc. schuldig zijn.

De balans komt bovendien haast automatisch uit uw ERP of boekhoud pakket rollen.

Met behulp van simpele formules kunnen een aantal kengetallen snel inzicht geven in de financiële gezondheid van uw onderneming. Zo kunt u door het totale eigen vermogen te delen door het totale vermogen (balans totaal) uw solvabiliteit bepalen. Een kengetal waar ook uw bank met argus ogen naar kijkt. (in hoeverre bent u in staat om op lange termijn aan uw verplichtingen te voldoen?)

Ook het begrip netto werkkapitaal (zie mijn eerdere blogs) zegt iets over uw bedrijf. Voorraden+ debiteuren+liquide middelen – crediteuren geeft aan in hoeverre u ook op korte termijn aan uw verplichtingen kunt voldoen.

Zo zijn er voor het geoefende oog heel veel wetenswaardigheden over uw bedrijf uit de balans op te maken. Misschien wel meer dan uit de winst en verlies rekening die u vertelt hoe het de afgelopen periode gegaan is. Een periode die afgesloten is en waarop u niets meer kunt bijsturen. Uw balans geeft echter nog wel zaken aan waaraan u iets kun veranderen.

Denk maar aan het bewust verlagen van uw voorraad of debiteurensaldo.

Kortom, vraag uw financiële mensen eens om met ingang van volgende maand naast de winst en verlies rekening, ook eens de balans per einde van de maand op te stellen, en bespreek deze eens met uw management team. U zult verrast worden door de wereld van mogelijkheden die u krijgt om uw bedrijf haar concurrentiekracht te laten vergroten of behouden.

Veel plezier gewenst met deze wellicht nieuwe bron van informatie